Hem  »  Blogginlägg   »   Ortorexi – när en hälsosam livsstil övergår i ett beroende

Ortorexi – när en hälsosam livsstil övergår i ett beroende

Ortorexi eller träningsberoende är ett problem som blir allt vanligare. Många lider i det tysta och likt många andra psykiska problem är det svårt för omgivningen att förstå att ens vän eller anhörig mår dåligt.

Att träning och fysisk aktivitet har flertalet positiva effekter på din psykiska hälsa är något som vi skrivit tidigare om i Ahum-bloggen. Många läkare menar att 30 minuters fysisk aktivitet fem dagar i veckan kan göra stor skillnad både för personer som lider av mental ohälsa och i förebyggande syfte. Dessutom så har en hälsosam livsstil, som inkluderar både träning och en nyttig diet, mängder av positiva effekter på vår hälsa i allmänhet. Detta är något som vi påminns om dagligen från bland annat reklam, tidningar och sociala medier. Ofta kan dessa influenser vara motiverande och ge en välbehövlig ”spark i baken” de dagarna som gymmet eller löpspåret inte känns så lockande.

För vissa personer så blir dock pressen av att leva upp till den perfekta hälsosamma livsstilen för mycket och ett negativt mönster kring träning och hälsohets utvecklas, något som kallas Ortorexi. Trots att Ortorexi inte är någon officiell psykiatrisk diagnos så har rapporter indikerat att problemet blir allt vanligare. Exempelvis så kan en person som lider av träningsberoende känna sig misslyckad om hen skulle missa ett gympass eller äta något onyttigt. Dessutom så är det inte ovanligt att andra aktiviteter såsom vänner och familj åsidosätts till förmån för träningen.

Känner du att din eller någon anhörigs hälsosamma livsstil är på väg att övergå till ett beroende? Kolla i så fall in texten nedan med tips på hur du kan identifiera symptom och vad du själv kan göra för att få bukt med problemet.

Varningssignaler

Till skillnad från många andra beroende så är träning och en hälsosam livsstil något som ofta uppmuntras både från anhöriga och samhället. Ifall en person som lider av ett alkoholproblem skulle blivit påkommen av sina kollegor med att dricka starksprit både innan jobb och under lunchrasterna, så kan vi räkna med att problemet hade uppmärksammats. Om det istället skulle ha framkommit att en person på arbetsplatsen tränar i två timmar innan jobb varje dag, går till gymmet under lunchen och aldrig äter något onyttigt, så skulle det antagligen snarare blivit positiva reaktioner och i allra värsta fall några avundsjuka blickar. Detta innebär att det ofta är svårt för personer med Ortorexi eller personens anhöriga att lägga märke till problemet.

Det finns dock varningssignaler som kan ge indikationer. Nedan har vi listat tre av de vanligaste. Om du känner igen något av påståendena så kan det vara en indikation på att du befinner dig i en, eller är på väg in en, negativ spiral.

Abstinens

Klarar du inte av att hålla dig borta från gymmet mer än ett dygn? Får du skuldkänslor och blir rastlös om du skulle missa ett träningspass eller äter en onyttig måltid?

Tid

Väljer du bort vänner och familj för att istället dra ut och springa? Spenderar du flera timmar om dagen på gymmet och bortprioriterar alla andra fritidsaktiviteter?

Kontroll

Känns det som att träningen och din hälsosamma livsstil kontrollerar dig istället för tvärtom? Drar du till gymmet på dagar då du har bestämt att du ska vila?

Tips för att få en mer balanserad livsstil

Att överkomma ett beroende eller negativt beteendemönster på egen hand är inte lätt. Om du känner att träningen har tagit kontrollen över ditt liv så rekommenderar vi starkt att ta kontakt med en professionell psykolog eller läkare som kan hjälpa dig.

Om du känner att du vill testa att själv ta tag i problemet först så kan följande tips rekommenderas:

Planera in vilodagar

Se till att ha dagar som du vilar på. Att träna intensivt sju dagar i veckan är inget som rekommenderas, knappt ens för elitidrottare.

Planera in belöningar

Längtar du efter en speciell måltid men känner att den innehåller för många kalorier? Bestäm en veckodag (förslagsvis under helgen) då du får unna dig själv en belöning för ditt hårda arbete!

Träna inte vid skada eller sjukdom

Säger sig självt. Att ta sig till gymmet eller ut i löpspåret när du inte känner dig helt kry kan få förödande konsekvenser.

Lyssna till din kropp

Det kanske viktigaste av allt. Om din kropp skriker efter vila, se då till att stanna hemma fastän du har planerat ett träningspass.

Menu