Hem  »  Blogginlägg   »   Hypnos – våga eller inte våga?

Hypnos – våga eller inte våga?

Få ord kopplade till psykologisk behandling väcker så mycket tankar och känslor som just ordet hypnos. Men vad är hypnos egentligen? I det här inlägget får du veta mer om vad hypnos kan användas till och hur metoden ofta används på fel sätt. Dessutom ger Daniel tips till dig som är nyfiken på att lära dig mer.

Kanske har du ramlat över något märkligt klipp på Youtube där en hypnotisör gör de mest otroliga saker; försätter människor i hypnotisk trance genom en fingerknäppning (vilket för övrigt ser både skrämmande och fascinerande ut), eller får den hypnotiserade att tro sig vara en hund och därmed bär sig allmänt löjligt åt inför en jublande publik. Det är just det som leder till att många tror att hypnos är bluff och båg, och vill därmed absolut inte testa tekniken.

Ibland kallas denna form av hypnos för scen- eller estradhypnos och ska inte på något sätt förväxlas med klinisk hypnos av tre avgörande anledningar. För det första använder estradhypnotisörer en mängd manipulativa tekniker som inte är en del av den kliniska hypnosen. För det andra exploaterar de den djupt mänskliga driften att vilja passa in i sociala sammanhang och undvika skam. För det tredje styrs deras praktik inte av en yrkesmässig etik med patientens bästa i fokus, utan snarare av vad som är underhållande på scen. Men som underhållning och kittlande av fantasin kan estradhypnos vara nog så effektivt.

Ordet hypnos har en magisk klang, lite sådär filmiskt eller litterärt – och när jag frågar patienter vad de tänker på när de hör ordet, så går inte sällan associationerna till 1800-talets romantik, seriefigurer och dess ärkeskurkar, trollerikonstnärer, en pendel som vaggar fram och tillbaka, spiralformen (nej, mina ögon blir inte sådana när jag använder hypnos) och sömngångaraktigt beteende. Men ibland hör jag också saker som ”jag kan absolut inte bli hypnotiserad” eller ”du får inte ta kontrollen över mig”. Jag brukar då ofta fråga dem om de har samma blinda tro på att det inte fungerar eller samma oro för att tappa kontrollen när de hör ordet mindfulness eller meditation. Vilket de flesta givetvis inte har. Och sanningen är att dessa fenomen inte är så långt ifrån varandra som man kan tro.

Ökad kreativitet och mottaglighet genom hypnos

Hypnos är mer av ett slags temanamn för olika metoder som syftar till att uppnå ett starkt fokuserat tillstånd och samtidigt låta blicken riktas inåt, till fantasin, minnena och den inre verkligheten. Men mest förknippas kanske hypnos med trans, ett annorlunda medvetandetillstånd, inte olikt den drömska blicken i fjärran (tänk SJ:s gamla reklam med tågpassageraren som med halvt slutna ögon låter blicken glida över de monotona odlingsskogarna som vårt land är så rikt på). I det medvetandetillståndet är vi mottagliga för suggestioner, men är också oerhört kreativa och öppna. Egentligen är detta tillstånd till förvillelse likt det som utövare av meditation, yoga, qigong eller mindfulness upplever. Få av dessa utövare tror jag är oroliga för att yogainstruktören ska ta kontroll över dem eller att mindfulness omöjligen fungerar för dem.

Syftet med att använda hypnos, eller förändrat medvetandetillstånd om man så vill, i psykoterapi, är att underlätta för patienten att sluta intellektualisera kring sina bekymmer. Tankarna blir mer ofiltrerade vilket gör det lättare att fördjupat reflektera, utan fördömande eller behov av att skydda sig själv. Det blir enklare när tillståndet faktiskt förbättrar kontakten med det inre, utan att alltid behöva gå omvägen förbi intellektet. Hypnos är ett kraftfullt verktyg och det krävs att behandlaren är välutbildad med en vårdyrkeslegitimation och en osviklig etisk kompass.

Hypnos för kronisk smärta

Hypnotiska metoder kan ha god effekt på kroniska smärtproblem. De kan mildra psykosomatiska besvär, öka förmågan att hantera problematiska känslor, öka prestationsförmågan, avleda från obehagliga upplevelser och förbättra förmågan att hantera stress. Men hypnos är inte en magisk praktik som kan trolla bort fobier, radera människors smärtsamma minnen eller slipa fram en diamant ur kristall – även om det är lätt att suggereras till att tro det när man ser hypnotisörerna på Youtube.

Är du intresserad av att testa hypnos? Se då till att hitta en utbildad behandlare med rätt kompetens för dig. Enklast är att välja en behandlare från Svenska föreningen för klinisk hypnos som också har en fantastisk fråga-svar-sektion.

Tre tips till dig som är nyfiken på hypnos

  1. Om du vill uppleva en spännande och mytologiserad version av hypnos (med några delar sanning och ännu fler osanningar) genom TV-rutan, och samtidigt ha några timmars (o)roande underhållning, rekommenderar jag TV-serien Freud som just nu går på Netflix.
  1. Det finns även möjlighet att prova hypnos genom guidade inläsningar på Youtube.Mina personliga favoriter är Paul McKenna eller den mentala tränaren Lars-Eric Uneståhl.
  1. För en mer övergripande inblick i hypnosens värld rekomenderar jag Björn Enqvists bok ”Inbjudan till trance. Hypnos i vård och terapi”.
Menu