Hem  »  Blogginlägg   »   Hur kan träning påverkar vår psykiska hälsa?

Hur kan träning påverkar vår psykiska hälsa?

Alla vet att fysisk aktivitet är bra för kroppen. Men visste du att träning även kan vara väldigt viktigt för ditt psykiska välbefinnande? Nedan listar vi hur en rask promenad, en tur med cykeln eller ett pass på gymmet kan få dig att må bättre mentalt.

När vi pratar om träning så är det viktigt att poängtera att ett träningspass kan se ut på många olika sätt. Vissa föredrar att gå en rask promenad medan andra hellre lyfter skrot på gymmet. Det viktigaste är egentligen inte hur du tränar, utan att du faktiskt gör det. Nedan har vi listat några typer av mental ohälsa som träning kan motverka. 

Hur kan träning hjälpa vid depression?

Ett flertal studier tyder på att fysisk aktivitet kan vara ett värdefullt verktyg mot depression. Regelbunden träning har faktiskt visat sig vara minst lika effektivt som antidepressiva mediciner för personer med milda eller måttliga depressioner. 

Det finns många anledningar till detta. En av de mest självklara är att endorfiner i vår hjärna frigörs efter ett träningspass, vilket inger en välbehagskänsla. Vi blir också mer stabila i våra känslor av träning, vilket gör det lättare att hantera känslor som ångest, nedstämdhet, oro. Dessutom kan träning vara ett bra distraktionsmoment som hjälper till att bryta negativa tankemönster. En deprimerad person slutar ofta med aktiviteter på grund av att lusten försvinner. Träning, såsom en promenad, kan få personen att aktivera sig vilket påverkar hen positivt. 

Hur kan träning hjälpa vid ångest?

Ingmar Bergman sa en gång ”gå ut och gå. Demonerna tycker inte om luft. De vill hellre att man ligger kvar i sängen med kalla fötter”. Enligt forskning som gjorts så hade faktiskt vår hyllade regissör helt rätt!

Träning kan vara effektivt mot ångest på samma sätt som mot depression. Endorfiner utsöndras och inger känslor av välbehag samtidigt som träningen i sig blir en distraktion. Träning kan också gör att din kropp och hjärna mår bättre, och på så sätt kan det också bli lättare att hantera ångesten/ångesten känns inte lika starkt. Om du tycker om att ta promenader kan det även vara en bra idé att använda dig utav gående mindfulness.

Hur kan träning hjälpa vid stress?

Att träning kan motverka stress kommer kanske inte som någon överraskning. Stress kommer ofta med olika typer av symtom såsom stelhet, orolig mage, halsbränna, sömnsvårigheter, yrsel eller muskelsmärtor. Dessa symtom kan i sig bidra till oro och mer stress, och en ond cirkel sätts lätt igång.

Träning kan vara ett effektivt sätt att bryta denna cirkel. Förutom att effekterna från endorfinerna som utsöndras kan hjälpa mot oro så kan även träningen i sig göra att kroppen känns lättare och mer avslappnad efteråt.

Hur kan träning hjälpa vid PTSD?

Posttraumatiskt stressyndrom, eller PTSD, är en form av ångest som kan uppkomma efter att en personer genomgått ett trauma. PTSD kan inkludera exempelvis ”flashbacks” och minnesbilder från det traumatiska eventet, vilket ofta leder till sömnsvårigheter och mardrömmar. Det är även vanligt att personer med PTSD aktivt försöker undvika att bli påminda om traumat och är överdrivet vaksamma.

Träning kan ge personer med PTSD en möjlighet att komma ur jobbiga tankemönstren och istället fokusera på något helt annat för en stund. Forskning har visat att den bästa effekten ges då personer med PTSD fullständigt fokuserar på sin kropp under träningspasset. Några tips på aktiviteter är exempelvis löpning, skidåkning, simning, klättring och dans.

Hur mycket behöver jag träna för att få de psykiska effekterna?

Forskare har enats om att runt 30 minuters träning fem dagar i veckan verkar vara minimum för att uppnå de optimala effekterna. Detta behöver inte vara högintensiv träning utan kan vara något så enkelt som en rask promenad morgon eller kväll.

Självklart är dock lite träning bättre än ingen träning. Gör så gott du kan, även om du inte har tid eller möjlighet att träna 30 minuter om dagen fem gånger i veckan. Känns det tufft att komma igång, börja med något enklare. Ta på dig ett par skor och gå runt huset eller kvarteret någon gång per dag. Sen kan du öka tiden när det blir lättare. Att få in träning i vardagen kan också vara ett tips, ta med kollegorna ut på promenad på lunchen, cykla till eller från jobbet och om du åker buss kan du hoppa på eller av några hållplatser från där du brukar gå på eller av så du får träning på vägen. 

Fötter som springer i trappa

Andra positiva effekter av träning

Förutom att motverka psykisk ohälsa så har träning en rad andra positiva effekter på vårt välbefinnande. Några av dessa är;

Bättre självkänsla

Vill du bli motionera regelbundet eller klara av att springa ett lopp? Att sätta upp mål för dig själv som du sedan uppnår kan verkligen göra under för din självkänsla. Dessutom kan träning bidra till att du känner dig starkare som person, både fysiskt och psykiskt.

Mer energi

Om du är en ny motionär så är det inte omöjligt att du i början av din träningskarriär känner dig tröttare än tidigare. Håll ut bara! Din kropp håller på att anpassa sig och i det långa loppet så kommer träningen att påverka din energinivå positivt. Du kommer med allra största sannolikhet både ha lättare att komma upp ur sängen på morgonen och ha mer energi under dagarna.

Ökat minne och koncentrationsförmåga

Förutom att få dig att må bra så kan endorfinerna som utsöndras vid träning öka din koncentrationsförmåga. Dessutom så bidrar träning till nyskapande av nya hjärnceller vilket kan vara värdefullt på ålderns höst. Läs om hur löpning till och med kan göra dig smartare här.

Bättre sömn

Fysisk aktivitet kan vara ett bra verktyg för personer som lider av sömnproblem. Studier har även visat att personer som tränar sover generellt bättre än de som inte tränar. För dig som vill träna sent på kvällen är stillsamma träningstyper såsom yoga eller promenader att rekommendera.

Menu