Vi ägnar oss åt små aktiviteter
Vårt intryck är att vi gör så gott vi kan för att upprätthålla någon slags normalitet i vardagen och t.ex. utföra möten på Zoom och Skype och äta regelbundet, men i övrigt ser vi att många förändrat sin livsstil en hel del. Vi har plötsligt mer tid som vi inte vet hur vi ska fylla. Vi får tid över när vi åker mindre kollektivt och genom att de små mötena vid kaffeautomaten på arbetsplatsen inte längre blir av. Vissa är permitterade och andra har blivit uppsagda. Somliga sitter helt i karantän pga riskgrupp. Många aktiviteter och åtaganden har hamnat lite på vänt pga restriktionerna. Det går inte att göra besök på äldreboendet längre. Kurser, träningar, konserter, fester och evenemang har ställts in, likaså resor och konferenser. Så vad gör vi istället? Inte så mycket, tycks det. Vi ägnar oss åt trädgården, pysslar i köket, lägger pussel och tittar på Netflix och sitter för övrigt ganska still i båten. Varför?
Tid för omorientering och reflektion
När det stormar runt omkring oss väljer vi att stanna i komfortzonen och ta mindre risker. Många som haft planer på att byta jobb, stannar på en arbetsplats. Att flytta till ett nytt boende skjuts fram pga Corona. Den som planerat att köpa en ny båt eller bil avvaktar. Många säljare får se sina kundmöten inställda då många företag bannlyser alla besök på kontoret som inte är akuta. Den som gått i terapi skjuter upp sin behandling trots att videomöten kan vara ett bra alternativ. Det är som om vi drabbats av någon slags paralysering där vi bara kan ta små steg. Kanske behöver vi stanna upp för att klara av denna omorientering? Hela vår värld har förändrats och vi måste fundera en vända till på om vi vågar ta det där karriärklivet just nu eller vågar satsa på en större bostad. Framtiden upplevs mer osäker och då blir vårt behov av trygghet mer uttalat. Många aktiviteter som egentligen är möjliga att genomföra har ändå satts på vänt. Detta gäller i både privatlivet och i näringslivet.
Sitter du i väntrummet?
Kan du se det positiva i att ha fått möjligheten att reflektera över din riktning i livet och kanske till och med njuta lite av att inte behöva åstadkomma stordåd eller kliva uppåt i karriären? Eller känns det som en vakuum där du bara står och stampar? Har du hamnat i väntrummet?
Den andliga läraren och den bästsäljande författaren Eckhart Tolle har skrivit mycket om tankar kring väntande. Han ställer frågan till sina läsare i sin bok The Power of Now: “Väntar du på att börja leva?”. Han förklarar att om man utvecklar ett sådant tankemönster så kommer nuet aldrig att vara bra nog eftersom framtiden alltid framstår som bättre. Det är ett perfekt recept för permanent missnöje. Det finns både småskaligt och storskaligt väntande, menar Tolle. Småskaligt väntande är när vi sitter fast i bilköer eller står och väntar på bussen medan storskaligt väntande kan handla om ett bättre jobb, att träffa den rätte, att barnen ska växa upp eller nå självförverkligande. Väntande är, skriver Tolle, ett “state of mind”. Vad det hela kokar ner till är att du vill ha framtiden och inte nuet. Det blir en inre konflikt mellan det du har och det du inte har, en konflikt mellan ditt här och nu och vad du vill att framtiden ska ge dig. Detta mindset kommer att påverka din upplevda livskvalitet negativt.
Fokusera på livet här och nu
Botemedlet mot väntande är att vara mer närvarande i nuet och att acceptera livet precis som det är. Tänk att kunna sitta i en bilkö utan att mentalt streta emot. Hur tar man sig dit? Meditation kan hjälpa liksom träning i medveten närvaro. Man kan lära sig dessa saker genom böcker eller appar på nätet eller distanskurser alternativt att jobba tillsammans med en terapeut antingen digitalt eller i fysiska terapisessioner.
Genom att fokusera på det du faktiskt kan göra i nuet, kommer ditt liv att kännas mer meningsfullt. Om du lägger en massa tid på att tänka på dina uteblivna konserter och resor, hamnar du i den inre konflikten mellan nuet och framtiden. Du kan fortfarande planera en resa lite längre fram och njuta av förberedelserna här och nu.
Här kommer en lista med förslag som kanske kan ge dig inspiration:
Allt detta kan du göra
- Lär känna dig själv genom att inte göra så mycket. Skriv dagbok.
- Gör en lista på sådant du tycker är roligt och planera in tid för detta i kalendern.
- Bjud in till en digital bokklubb med möten på Zoom
- Börja skriva
- Läs! Böcker, bloggar, tidningar, artiklar, ljudböcker.
- Ta ett litet steg mot en ny karriär, t.ex genom att gå en distanskurs
- Lär dig något nytt, t.ex ett språk, ett instrument eller höj din kompetens inom ett visst ämne. Gå en distanskurs.
- Ta en cykeltur
- Satsa på barnen genom att göra saker med dem enskilt, t.ex se en TV-serie som blir “er” eller spendera tid tillsammans i naturen genom att gå, springa eller träna utomhus
- Fundera på om du kan hjälpa någon. Att ge/bidra brukar ge en känsla av meningsfullhet.
- Spendera mer kvalitetstid med din partner
- Lär ut något du kan till grannarna, t.ex. att dansa salsa, vegetarisk matlagning eller plantera blommor
- Dra ihop folk och vandra i skogen eller utforska sjöar att bada i
- Baka en tårta och bjud över vänner på fika
- Fixa middagar
- Prata med en profesionell. På Ahum blir du matchad med rätt terapeut för dig.
Några avslutande ord
Syften med den här artikeln var att belysa värdet av att fokusera på vad livet har att erbjuda dig här och nu istället för att betrakta det som att du går runt och väntar.