Testa om du oroar mer än nödvändigt
Känner du att du lätt fastnar i katastroftankar och har svårt att ta dig ur tankebanan? Tänker du att det bara är en fas? Att ha katastroftankar är en del av livet, men om du har svårt att hantera dem kan det vara tecken på orosproblematik. Gör testet för att ta reda på om du har problem med oro.
100% gratis. 0% förbindelser.
Låter det här bekant?
Fastnar i tankeloopar
Du fastnar i att tänka på samma problem om och om igen utan att komma fram till en lösning.
Behov av kontroll
Du stämmer av flera gånger innan du lämnar ifrån dig en uppgift. Du behöver veta hur allting fungerar för att känna dig lugn.
Ständig oro för nära och kära
Du får katastroftankar om vad som kan hända med dina nära och kära. Du ringer eller smsar flera gånger för att dubbelkollar att de är okej.
Du är inte ensam
Faktum är att oroar sig ibland. Studier visar nämligen att 50% av alla under 50 år som lider av psykisk ohälsa också lider av överdriven oro. Att oroa sig är vanligt, men om man oroar sig ofta och det påverkar ens vardag negativt kan det leda till att livet blir svårare. Det är också vanligt att man får andra problem med sin psykiska och fysiska hälsa.
Över 17%
av Sveriges befolkning lider av psykisk ohälsa
Vanliga frågor
Ahum erbjuder gratis, evidensbaserade test för att du ska få en bild av din oro. Testerna är framtagna av legitimerade psykologer och forskare. För att ställa en diagnos kring överdriven oro behöver en legitimerad psykolog eller psykoterapeut, alternativt annan vårdpersonal såsom läkare, göra en bedömning. Under ett första samtal med en Ahum-terapeut får du besvara frågor kring ditt mående och hur det påverkar din dagliga funktion för att göra en bedömning kring om överdriven oro är ditt primära problem.
Nej, en diagnos kan endast ställas efter en bedömning av vårdpersonal. Du kan själv identifiera olika symtom eller beteenden kopplat till oro (exempelvis känsla av rastlöshet, rädsla att tappa kontrollen, behov av att söka försäkran från närstående, tänka om och om på samma problem etc). Alla dessa symtom och beteenden bör du ta upp med din terapeut så att hen lättare kan identifiera en korrekt diagnos och därmed också en behandlingsplan som passar just dig.
För att göra en bedömning och ställa en diagnos kring oro kan du få fylla i ett eller flera test, likt det som finns på den här sidan. Utöver det ställer en kliniker, exempelvis läkare, psykolog eller psykoterapeut, frågor kring dina symtom och hur de påverkar din vardag för att göra en bedömning om vilken diagnos du kan ha.
Ett orostest hjälper dig och din terapeut att få en bättre förståelse för dina symtom och ditt mående. Testet inkluderar en skala där dina symtom kan graderas från inga symtom till svåra symtom. För att diagnos ska ställas behöver testet kombineras med en bedömning av legitimerad vårdpersonal.
Våra senaste inlägg